Koronavirus

Epidemija koronavirusa COVID-19

Zaradi epidemije koronavirusa Covid-19 smo soočeni z velikimi spremembami, resnimi izzivi in preizkušnjami. Naša življenja zaznamujeta negotovost in z njo povezana zaskrbljenost. Močno omejena je zadovoljitev ene naših temeljnih psiholoških potreb, potebe po tem, da smo v stiku in povezani z drugimi ljudmi.

Veliko psihologov nas je prepoznalo pomen svoje vloge v aktualnih razmerah in v svojih okoljih dejavno delujemo v podporo posameznikom in skupinam.

Naše delo moramo ustrezno prilagoditi. Namesto neposrednega stika, ki je trenutno zaradi preprečevanja širitve okužb zelo oviran, moramo razmisliti in uvesti oblike dela na daljavo. V danih razmerah, ko z gotovostjo pričakujemo, da bodo stiske ljudi vsak dan večje, lahko pomembno prispevamo k zagotavljanju psihosocialne podpore tako prebivalstvu kot zaposlenim, ki so na različnih področjih močno vpeti v obvladovanje aktualnih problemov in nudenje pomoči ljudem.

koronavirus

Drugi aktualni viri in priporočila

 

Seznam telefonskih številk za psihosocialno pomoč

  • Urgentna psihiatrična stanja pri otrocih in mladostnikih
  • Psihološka podpora v zdravstvenih domovih v epidemioloških razmerah s koronavirusom
  • Zaupni telefoni in kontakti

 

NIJZ

WHO

EU

EFPA

APA

 

Izobraževalne vsebine

 

Ostali viri

Zbirka povzetkov študij in podatkov o zaznanih potrebah

Vabljeni k seznanitvi s podatki o zaznanih potrebah po psihosocialni podpori in z informacijami o preteklih študijah, ki so bile izvedene v zvezi z epidemijo Covid-19. Če bi želeli v preglednici predstaviti tudi podatke o študijah, ki ste jih izvedli v okviru vaše organizacije, izpolnite ustrezen obrazec in nam ga posredujte na naslov e-pošte: psy@guest.arnes.si.

Preglednica je dostopna na: https://drive.google.com/file/d/14r9TIfC4KVAMVoRhCfmmI_a-9-XK-PdW (potrebna je prijava v Google račun)

Datoteke za prenos:

Navodila za uporabo komunikacijskih platform za delo na daljavo

Klinična psihologija

Nasilje v družini

Soočanje s krizno situacijo

Psihologija dela in organizacije

Psihologija športa

Razvojna psihologija

Socialna psihologija

Razno

 

Socialni mediji

PSIHODEZINFEKCIJA – Ob izbruhu epidemije koronavirusa in vedno večji epidemiji panike, so se študentje psihologije odločili, da vam na enem mestu ponudijo kratke, strokovne in uporabne psihološke napotke. Vabljeni k spremljanju njihovih socialnih medijev: