Mesečna srečanja 2017

 

10. januar - Psihosocialna pomoč po nesrečah in drugih kriznih dogodkih

4. april - Start-up psihologija

Aprilsko mesečno srečanje je bilo namenjeno vprašanjem o vlogi psihologije v novih timih in organizacijah. Čeprav vsi vemo, da psihologija v (večjih) organizacijah mesto vsekakor ima, pa vendarle ni povsem jasno, kdaj to mesto pravzaprav dobi:

  • Na kateri stopnji se začnejo odvijati psihološki procesi, ki razlikujejo med uspehom in neuspehom skupine, ki postaja organizacija?
  • Za koga vse je poznavanje teh procesov pomembno in zakaj?
  • Kaj pomeni vse pogosteje uporabljan izraz “organizacijski dolg?
  • Kdaj organzacijski dolg nastane?
  • Kako ga lahko preprečimo oziroma nevtraliziramo?

Aprilsko srečanje je odprlo temo, ki ob vse večjem številu start-upov (ki nastajajo tudi znotraj večjih podjetij) postaja čedalje pomembnejša; “lekcije” iz tovrstnih skupinskih procesov pa najdemo v vseh timih in v vseh organizacijah, javnih in zasebnih.

Čas je, da se psihologi posvetimo psihodinamiki medosebnih procesov, kot se redno razvijajo v “start-up” okoljih in s svojim znanjem skušamo pomagati pri premagovanju teh ovir na podjetniški poti.

Svoje znanje in izkušnje sta z nami delili dami, ki se z organizacijskimi težavami v družbah, ki jim pomagata, pogosto srečujeta: dr. Maja Fesel Kamenik, MBA, direktorica podjetja HRM in dr. Danijela Brečko, direktorica inštituta Sofos.


GRADIVO:

2 Organizacijski dolg – Kamenik – Dr. Maja Fesel Kamenik

9. maj - Koncepti in veščine učinkovite obravnave anksioznih motenj

Majski termin mesečnega srečanja DPS v letu 2017 je bil namenjen psihoterapiji oziroma psihologiji anksioznosti.

Predavanje z naslovom Koncepti in veščine učinkovite obravnave anksioznih motenj bo pripravila Aleksandra P. Meško, spec. klinične psihologije.

V predavanju z z naslovom Koncepti in veščine učinkovite obravnave anksioznih motenj, ki ga je pripravila Aleksandra P. Meško, spec. klinične psihologije, so bile predstavljene ideje in terapevtski principi tretje generacije kognitivno vedenjske terapije, ki se v obravnavi anksioznih motenj precej razlikujejo od tradicionalne kognitivno vedenjske terapije.

Ob koncu predavanja je bil predstavljen priročnik Ko ti črna mačka prečka pot

Gre za knjigo z video gradivom, namenjeno ljudem z obsesivno kompulzivno motnjo ter njihovim terapevtom. “Priročnik o OKM bo nedvomno v veliko pomoč vsem, ki si kljub OKM želijo kakovostno živeti, in tudi nam terapevtom. Vsiljivke so predstavljene  kot nekaj povsem človeškega, nenevarnega, kar prinese veliko olajšanje, zmanjša se strah, razblini se sram, manj je strahu pred stigmatizacijo. Zelo nazorno je prikazano, zakaj je boj z vsiljivkami in neprijetnimi čustvi nepotreben, povsem neučinkovit, le izčrpava in vzdržuje motnjo. Z novim znanjem, ki ga nudi priročnik, bo lažje poiskati primernega terapevta, zbrati pogum in zapustiti na videz varno zavetje ritualov in stopiti na nekoliko tvegano pot, ki pa nedvomno vodi k polnejšemu življenju.” Dragica Resman, dr.med.spec.psihiatrije, Psihiatrična bolnišnica Begunje, Oddelek za kognitivno vedenjsko terapijo


GRADIVO:

1 Psihologija anksioznosti

5. september - Amsterdam po Amsterdamu

7. november - Online psihoterapija - njene prednosti in omejitve

Novembrsko mesečno srečanje je bilo namenjeno raziskovanju presečišča med psihoterapijo in tehnologijo, ki se v zadnjih letih razvija z neverjetno hitrostjo. Tudi na področje psihološkega svetovanja in psihoterapije se vpletajo različne tehnološke rešitve in aplikacije. Med njimi je tudi videoklic oz. online psihoterapija, ki nadomešča srečanja v živo pri uporabnikih, ki si želijo tak način, so oddaljeni, bolni, jim delovni urnik drugačnega načina ne dopušča in podobno. Na našem srečanju smo spoznali ozadje in načrte prve slovenske digitalne platforme mojpsihoterapevt.si za povezovanje psihoterapevtov in klientov v online okolju ter izkušnje z online psihoterapijo univ. dipl. psihologinje Branke Strniša, terapevtke vedenjsko-kognitivne terapije in medicinske hipnoze.

Gostji:
Branka Strniša, univ. dipl. psih., ustanoviteljica BRST psihologije; posveča se psihoterapiji in osebnemu treningu, izvaja psihološka testiranja za medicino dela, vodi izobraževanja in delavnice za različna podjetja

Nataša Bošnjaković, direktorica podjetja Talk Through d.o.o, ki upravlja spletno mesto mojpsihoterapevt.si; podjetje je bilo s strani Slovenskega podjetniškega sklada v lanskem letu prepoznano kot visoko tehnološko in inovativno podjetje, prejeli so začetno investicijo za razvoj online psihoterapije in vstop na trg.


GRADIVO:

1 Knjiga PLITVINE, Nicholas Carr

2 prezentacija Branka Strniša – Branka Strniša

3 prezentacija Nataša Bošnjaković – Nataša Bošnjaković