21
Mar

Samouresničujoča se prerokba ali kako naša pričakovanja sooblikujejo prihodnost

Raziskovalci so ugotovili, da naša pričakovanja lahko vplivajo na izide v prihodnosti nas ali drugih ljudi. Temu pojavu psihologi rečejo samouresničujoča se prerokba. V svoji raziskavi sta Rosenthal in Jacobsenove (1964) potrdila, da se intelektualne sposobnosti  učencev povišajo, če tako pričakuje njihov učitelj, učinek pa se je kazal še dve leti po opravljenem eksperimentu. Omenjeno obliko samouresničujoče se prerokbe sta poimenovala Pygmalionov učinek, ki je dobil ime po istoimenskem ciprskem kiparju iz grške mitologije, ki se je zaljubil v svoj ženski slonokoščeni kip…

V  jesenski številki Psiholoških obzorij avtorica Simona Gomboc (2011) opozarja na različna področja, kjer se lahko pojavlja samouresničujoča se prerokba. Ali ste vedeli, da policijski preiskovalci, ki so prepričani o krivdi  osumljenca zločinov,  lahko le-tega zaslišujejo drugače kot drugega, ki je po njihovem prepričanju nedolžen?

Znan primer samouresničujoče se prerokbe je tudi placebo učinek, ko nam neko zdravilo ali ukrep pomaga zgolj zato, ker verjamemo v njegovo krepčilno moč, četudi nima za ozdravitev potrebnih učinkovin. Placebo ali ne – mamina kurja juhica vedno pomaga pri prehladu, kajne?

Manj pozitivno lahko učinkujejo naša pričakovanja o škodljivih vplivih na naše zdravje ali nocebo . O (ne)škodljivosti uporabe mobilnih telefonov raziskovalci (še) niso enotni,  pa vendar cela kopica ljudi meni, da njihova uporaba povzroča različne bolezni.

In dobra novica? Pozitivna pričakovanja imajo po besedah avtorjev (Madon, Jussim in Eccles, 1997; Willard idr., 2008, v Gomboc, 2011) večji samouresničujoči se učinek kot negativna pričakovanja.  Se še spomnite znanega stavka iz filma  Se spominjaš, Dolly Bell: »Vsak dan, v vsakem pogledu, vse bolj napredujem…«? Koristno je torej imeti pozitivna pričakovanja lastnih sposobnostih in o izidih v prihodnosti, saj dokazano vodijo do bolj pozitivnega in izpolnjenega življenja ;).

Gomboc, S. (2011). Samouresničujoča se prerokba: pojav in implikacije. Psihološka obzorja, 20(2), 83-105.