21
Mar

Odhajam na delo v tujino: Ali vem, kaj vse lahko pričakujem?

Tematika odhodi in delo v tujini je v modernem, globalnem svetu, kjer se veliko dejavnosti odvija na mednarodni ravni, zelo aktualna. Na pomembnost tematike so opozorili v oddaji Studio ob 17ih, v kateri so z več različnih zornih kotov predstavili selitve in vrnitve z dela v tujini ter primere dobre prakse. Z Urško Valjavec so spregovorili tudi soustvarjalci enodnevne strokovne konference z naslovom Tujina, moja službena domovina – iz znanosti v prakso, ki se je odvijala januarja. Omenjeni dogodek je samo še dodaten dokaz o aktualnosti številnih izzivov, ki jih prinaša delo v tujini, strahov pred odhodom in dodaja pomembno težo selekciji kandidatov za delo v tujini, podpori zaposlenim pred odhodom, med bivanjem v tujini in po vrnitvi ter seveda usklajevanju dela in družine.

Na širšo praktično vrednost pogovora o delu v tujini nakazuje tudi podatek, da se je v zadnjih 6 letih iz Slovenije izselilo več kot 38.000 državljanov. Kaj je tisto, kar Slovence vodi k odločitvi, da zapuščajo svojo domovino? Študije med najpogostejšimi dejavniki omenjajo: primernost države, varnost, politično stabilnost, višino plače, vsebino dela in priložnosti na delovnem mestu. Pa se v tujini res vedno cedita med in mleko? Kaj storiti, ko obdobje ”medenih tednov v novi kulturi” mine in se pojavijo domotožje, osamljenost, posameznik začenja pogrešati družino, prijatelje? Kako se ustrezno prilagoditi novemu okolju? Kaj se bo zgodilo, ko se posameznik po daljšem obdobju vrne domov? V oddaji Studio ob 17h so opozorili tudi na morebitne manj prijetne izzive, ki jih s seboj prinaša delo in bivanje v tujini.

Ali si lahko pri soočanju z omenjenimi izzivi pomagamo? Nam lahko morda pomaga kdo drug? V radijskem pogovoru so se dotaknili pomembnosti vloge delodajalca, kajti nemalokrat se za odhod v tujino zaposleni ne odloči po lastni volji, temveč to od njega pričakuje delodajalec. Pomembna vloga pri pripravi kadra, ki odhaja v tujino tako pripada tudi organizaciji, katera lahko zaposlenemu nudi določene aktivnosti v času pred odhodom v tujino, med bivanjem v tujini kot tudi ob vrnitvi, ki mu opisan proces olajšajo. V oddaji so predstavljeni primeri dobrih praks ter številni nasveti, ki jih delodajalci lahko uporabijo pri svojem delu.

Pogovor popestrijo tudi izkušnje posameznikov, ki so že odšli iskat boljšo prihodnost v tujino ter osvetlijo tako pozitivne kot negativne plati njihovih doživetij. Med njimi pa je mogoče najti tudi posameznike, ki so iz tujine prišli iskat boljšo prihodnost v našo domovino. Pa so jo našli? Vse to in še več lahko preverite na spodnji povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-ob-17h/174386614.

Kadroviki, podjetniki, psihologi, študenti in vsi tisti, ki vas ta tematika zanima, vabljeni k poslušanju!

Simona Klančnik